Ninna och dumma mamma

Natur & kultur, August 2020

Scroll down for english

Hon har ett alldeles eget, poetiskt starkt, koncentrerat och samtidigt på
barns vis konkret formspråk. Det talar rakt till mig, liksom hennes ljuvliga illustrationer i varma, mättade färger. (…) Det här är en bok att älska!”

Åsa Österlöf / BTJ

När man har jullov kan man hälsa på en kompis. Helst en som har en valp. Den heter Gullis. Jag vill också ha en valp, ropar man och min ska heter Bullis! Och så vill jag ha en likadan mössa som Ester och marshmallows och varm choklad! Tyvärr är Ninnas mamma både arg och dum. Mammas mobil bara ringer hela tiden och hon hinner inte lyssna på Ninnas tankar om rymden. Sen säger hon definitivt nej till att skaffa hund. Och skärp dig, sluta vicka på stolen.

Ibland skäller vuxna fast de egentligen är arga på sig själva. Det är inte okej. Det enda barn kan göra då är att skrika dumma mamma och slänga sig på marken och längta efter en kram. Och en hund. När sen den allra viktigaste dagen kommer, Ninnas födelsedag, blir det inte som Ninna tänkt sig, det blir bättre fast på ett helt annat sätt än hon trott.

Jag tror att många föräldrar känner att de är pressade i vardagen på olika sätt och att det kan gå ut över barnens tid. Jag ville skildra den situationen ur barnperspektiv, ge bekräftelse på hur jobbigt det kan vara när vuxna stressar och morrar, men utan att skamma, varken Ninna eller hennes mamma.

Vi kämpar ju alla på i vardagen så gott vi kan, men i vår tid där allt går fortare och fortare är det ibland svårt att hinna vara med i barnens långsamma tempo. Så vi längtar till semestern istället, då vi äntligen ska få tid tillsammans. Men när förväntningarna är för höga blir det ju inte alltid som man tänkt sig.

Även om vi inte alltid kan och orkar vara de närvarande personer vi skulle vilja vara, ville jag visa på den stora kärleken mellan förälder och barn, som alltid finns där, och göra en berättelse om att bråka, men också att bli sams.

Nina and Her Stupid Mum

Christmas break is the best time to go and visit a friend. Especially one that has a puppy. A puppy called Cutie. Nina also wants a puppy. One that looks just like Cutie, but her’s will be called Sweetie. But Nina’s mummy is stupid and says “No!“ to a puppy. And what can a kid do then but yell “Stupid mummy!“, lay down on the ground and long for a hug? Soon the most important day comes, Nina’s birthday, but it doesn’t turn out like Nina thought it would. Instead it turns out even better in ways she couldn’t imagine.

“Matilda Ruta has her very own, poetically strong, concentrated and at the same time matter-of-fact language. It speaks straight to me, as do her lovely illustrations in warm, saturated colors. (…) This is a book to love!”
BTJ


Buy the book here:
Adlibris / Bokus Akademibokhandeln

International rights: 
Koja Agency

Press: 
Bonnie Halling (Natur & kultur)


Utgivningsdatum: 2020-08-21
ISBN: 9789127165052