Ninna och sjukhusfåglarna

ninna

“Ninna och Sjukhusfåglarna”
(Ninna and the hospital birds)

Publisher: Natur & kultur 2015

Pages: 32
Hardcover
ISBN: 9789127141551
Rights Sold: Korea, Denmark

Nominated for the Elsa Beskow Plaque!

 

 

 

“This picture book is based on stories Matilda Ruta heard from the children at the hospital. It’s a poetic tale in which a little girl with bunches guides us round a hospital. Outside the hospital live the Hospital Birds. The birds gather all the difcult feelings the children have and help them sleep better at night. This lovely story is not afraid of what hospital holds, be it fear and anxiety, or peace and quiet.
– Sofia Gydemo, New Swedish books – Autumn 2015 / Swedish Arts Council.

Ninna och sjukhusfåglarna är en finstämd bilderbok som handlar om allt möjligt och omöjligt som kan hända på ett sjukhus. Det är skön läsning för den som sitter i väntrummet och kanske oroar sig, eller för den som redan är på sjukhuset och kanske måste stanna länge.

Stort tack till Elenor Noble, Anna Sving och alla medverkande barn i projektet!

Läs mer hos Natur & kultur  Se filmen Sjukhusfåglar

“Precis det som barn, och vuxna, behöver inför ett sjukhusbesök”  SvD listar årets bästa böcker

“Trots innehållet är det inte en hemsk stämning som förmedlas, utan rakt, tydligt och osentimentalt skildras det hur det är att vara på sjukhus. Det enkla, nakna språket närmar sig poesins. (…) En suverän debut, som tillkommit i samarbete med barn på Gävle sjukhus. Helhetsbetyg: 5.”
– 
Åsa Österlöf, BTJ-häftet  

“Beroende på läsarens glasögon kan olika nyanser anas i Rutas finkänsliga bilder. Hon väljer att varsamt och poetiskt svepa in verkligheten med sina både tydliga och drömska akvareller. (…) Matilda Ruta måste ha varit lyhörd i mötet med barnen hon träffat, det sjuka barnets perspektiv står i centrum. För hon har gjort en väldigt finstämd beskrivning med välkomponerade textavsnitt som alldeles lagom harmoniserar med bildspråket. ”
-Jenny Byström, Folkbladet

“Barn på sjukhus – aj, så ont det gör. Det vet Matilda Ruta som jobbade med ett konstnärsprojekt på en barnavdelning på Gävle sjukhus. Det blev också en bok, “Ninna och sjukhusfåglarna” och en liten film. I boken finns barnens egna ord. De och Matilda Rutas fina illustrationer rörde vid mitt farmorshjärta.”
-Amelia Adamo, M Magasin

“Boken är rakt igenom fantastisk och jag hoppas innerligt att den blir en självklar bok på alla svenska sjukhus.”
-Bokunge.se 

Mer i media: Gefle dagbladArbetarbladet , Tidningen Kulturen

 

utan4 utan3 utan2 utan1