Långviksskär 2017

Jag tänker fortfarande dagligen på Långviksskär. Jag hann nog slå lite rot på de fem veckorna vi bodde där, för ön känns fortfarande som ett hem. Jag saknar älgarna, blåklockorna och violerna. Och båten som jag lärde mig köra hjälpligt och vädret som var väldigt nära oss hela tiden och jag saknar nästan ormarna också.
Under veckorna på ön hann jag landa, och fick för första gången på väldigt länge ro nog att måla. Det var så fint att kunna ha totalt fokus utan något mål, mer än ett långsamt undersökande av naturen omkring mig. Jag fick tid att göra klippdockor med mitt barn, som fick tid att ha tråkigt, lära sig läsa och springa upp och ner för branta klipphällar. Och jag och Rasmus fick tid att elda brasa och skriva färdigt manuset till serieboken vi gör tillsammans. Den har varit ett evighetsprojekt eftersom vi även är småbarnsföräldrar ihop.

“Varje år får två stipendiater tillbringa fem veckor var i det hus som en gång beboddes av konstnären Axel Sjöberg på Långviksskär. Många kända konstnärer och författare har hämtat inspiration här sedan 1986.
Du som söker har gärna ett aktivt intresse för skärgården, t ex dess historia, befolkning, natur och kultur. Stipendierna är avsedda att ge inspiration åt den som på ett kvalificerat sätt utövar konstarter inom Axel Sjöbergs verksamhetsområde: teckning, måleri, författarskap samt fotografi. Sista ansökningsdatum är 15 februari.”
Du kan läsa mer om stipendiet på Skärgårdsstiftelsens hemsida.
www.skargardsstiftelsen.se

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.