Ninna och syskongrodden

När mammor har bebisar i magen är det hemligt. Men det märks ändå. De kräks, slutar röka, skrattgråter och pussar en på huvudet åtta gånger. De sneglar när de säger i mobilen till mormor att – Hon vet inte än, men jag ska berätta. Snart.

Client: Natur & Kultur
Date: June 6, 2017
Services: Children's book
:

Reviews

llustratören och författaren Matilda Ruta har ett helt eget språk i såväl bild som text, fyllt av både humor och allvar, ljus och mörker, fakta och fantasi. Man imponeras av hennes böcker, sammansatta som livet självtHelhetsbetyg: 5.

-Åsa Österlöf / BTJ

“I Matilda Rutas vackra bilderbok “Ninna och syskongrodden” (Natur & Kultur) är ambitionen att också lära ut. Hur barn blir till, under matmagen och ovanför snippan, vem som kan skaffa dem, ens vuxna, och hur, hemma eller hos doktorn. Och hon lyckas väl. Ruta är lika pedagogisk som poetisk och möjligen är det mitt amningstillstånd, men jag blir rörd, inte minst av de strålande och varma illustrationerna.”

–Nina Marjavaara/Tranås tidning

Det är något med färgen. Orange, brandgul, glödande röd, mättat varm i en ton som blivit ganska sällsynt numera, när svalt bleka pasteller blivit norm. Matilda Rutas palett, liksom hennes kraftfulla konturlinjer, leder associationerna till det sena 1970-talets bilderböcker och läromedel men fastnar inte retronostalgi eftersom grunden är en ganska samtidstypisk collagestil.(…) Det konsekventa barnperspektivet i de här båda böckerna gör att varningsflaggan för pekpinneri inte behöver hissas. Särskilt lyckat blir det i “Ninna och syskongrodden” vars ämne genom åren lockat till pedagogiska krumbukter av alla tänkbara och otänkbara slag. När Ninna får berätta ur sin synvinkel blir kanske inte allt förklarat, men det behövs inte heller. “När man går ut från sjukhuset är allt lite annorlunda. Fåglarna sjunger finare för det finns en ny person nu” – så enkelt och underbart är det. 

– Nils Forsberg / Expressen

“En ny favorit bland att-bli-syskon-böckerna!” 

-Lisa Bjärbo, Bladen brinner
akademm

Köp Ninna och syskongrodden hos

  Adlibris  / Bokus / Akademibokhandeln

nok

Läs mer om mina böcker hos

Natur & Kultur