Stjärndjur är ett konstprojekt av bildberättaren Matilda Ruta, på uppdrag av landstinget i Värmland.

Det består av tre delar.

En tittskåpsmöbel fylld av pappersskulpturer,  i väntrummet på barnakuten i Karlstad, den animerade sagan Stjärndjur, och pyssel till barnen som väntar i väntrummet.

Berättelsen Luvan som jag byggt upp i tittskåpen, handlar om de känslor barn kan få i samband med ett besök på akuten, men händelseförloppet är ett annat, ett äventyr, med helt andra händelser. Det gör att sagan dels kan distrahera barnen från det som är jobbigt, men också uppmärksamma och bekräfta barnens känslor.
Visuellt har jag försökt att både skapa lugn, ljus, luftighet och samtidigt ett myller av små detaljer. Många väntar ju länge i samma rum, ibland upp till fyra timmar, så jag vill att mitt verk ska gå att utforska under den tiden. Jag har också försökt att inspirera till eget pyssel under sjuktiden. Papper, lim och sax är ju material barn ofta själva har tillgång till. 
En annan aspekt har varit de olika åldrar jag riktar mig till, 0 -18 år är ett brett åldersspann men jag tror att både tonåringar, bebisar och deras vuxna kan hitta något som intresserar dom i verket. 
Matilda Ruta, februari 2017