Art for kids

Hjältarna, skurkarna, träden och djuren! (The heroes, the villains, the trees and the animals! )  is a comic magazine I made together with 8-year-old kids from Borgskolan in Hallunda. The magazine was a part of the Art for kids project, a touring exhibition that shows the kids art all over the country. 

hjlten-27

hjlten-28

luna

Jag har fått äran att samarbeta med två klasser på Borgskolan i Hallunda, klass 3A och 3B. Tillsammans har vi gjort en konstutställning och serietidning med sagor om hjältar, skurkar, små djur och magiska träd.

Det var viktigt för mig att skapa en förutsättning att fantisera fritt. Jag ville ha en snabb start och att vi direkt skulle komma igång att rita och bli inspirerade. Om det finns regler är det lättare att bryta mot dem. Därför gjorde jag en slags uppgiftspapper som liknade en ritbok. Deltagarna i projektet fick antingen följa dessa uppgifter eller rita och berätta fritt om de hellre ville det.
Sagor bygger ofta på upprepningar av historier som berättaren själv har fått höra. En anledning till projektets utformning var att jag ville undersöka vilka sagor som deltagarna har lärt sig. Vilka historier de berättar för mig säger mycket om hur vår tids sagor fungerar och om vilken moral som reproduceras.
Ibland kunde jag inte låta bli att ställa frågor: vad gör hjälten när den är ledsen, var bor den onda skurken, varför blev den ond från början. Ibland envisades jag också, kan man verkligen bara bli ond? Var inte skurken ond av en anledning? Detta för att jag är intresserad av hur “kampen mellan ont och gott” beskrivs för barn. Jag ville diskutera med deltagarna samtidigt som vi ritade, och det ledde till väldigt roliga samtal.
Jag litade också på att alla barn har storslagna historier att berätta. Jag visste att projektdeltagarna hade material till många spännande sagoböcker inom sig och jag var nyfiken på deras fantasivärldar.
Efter att jag hade skrivit ner allt som deltagarna hade berättat, och samlat in deras teckningar, gjorde jag egna konstnärliga tolkningar av några av historierna. De berättas textmässigt enligt barnens första vision, jag ändrade inga ord, mer än något enstaka stavfel. Men eftersom jag illustrerade fritt utifrån karaktärerna som barnen tecknat blev slutresultatet till nya tolkningar.
Det uppstod ett möte mellan både våra bildvärldar och våra fantasivärldar och resultatet blev oväntat, knäppt och roligt.
Jag gillar hur deras sagor kan börja och sluta helt tvärt, vända riktning tre gånger på två meningar, eller bara pågå och pågå utan att det egentligen händer något. Jag ville inte korrigera detta, utan istället låta berättelserna vara så vilda och motströms som de blir första gången de berättas.
Resultatet blev denna tidning, som går att läsa i sin helhet nedan, och en turnerande utställning med bilder som barnen gjort under projektet. Utställningen besökte sammanlagt åtta Folkets hus över hela Sverige, och utställningens besökare fick använda mitt workshopmaterial, och rita egna hjältar, skurkar och djur.

Mer info om projektet: Konst för barn
Handledning för lärare som vill teckna serier med barnen:  handledning (.pdf)

 

 

hjlten-23 hjlten-24 hjlten-25 hjlten-26

matias selim   hjlten-13 hjlten-14 hjlten-15 hjlten-16 hjlten-17 hjlten-18

melike melike2

hjlten-11 hjlten-12

niklas hjlten-8 hjlten-9hjlten-10 hjlten-19 hjlten-20 hjlten-21 hjlten-22

samir älden hjlten-1 hjlten-2 hjlten-3 hjlten-4 hjlten-6 hjlten-7

ilimar