Vuxliga skyltar

Under Art Inside Outs residensprogram, i maj 2016, ville jag göra en gestaltning som synliggjorde Varbergs yngsta invånare, och deras tankar om sin hemstad.

Efter samarbetet i researchfasen med 5 – 8-åringar gick jag därför vidare med fyra olika citat från deras tecknarprocesser som var kopplade till specifika platser i Varberg. Jag valde just dessa citat eftersom de var fria, öppna för många tolkningar och samtidigt som de beskrev Varberg beskrev de också lyckan i att skapa något.

Metoderna jag använde för att föra ut citaten i staden utgick ifrån vilka uttryck barn sällan, eller aldrig, har tillgång till. Neon, betongfärg och byggvepor är förbehållet vuxna.  Jag ville även att barnens tankar skulle ta stor plats i stadsrummet rent fysiskt, för att på ett visuellt vis muta in territorier åt barnen.

Vuxliga skyltar 1: Nu är havet färdigt. Stort plaskigt och blått.

DSC00908

Det första citatet jag gick vidare med var från Nima och Anton, som beskrev Varbergs hamn:

”Nu är havet färdigt. Stort, plaskigt och blått.”

I samtal med hamnchefen Jan Johansson, Erik Ruth, projektledare i residenset, och flera av hamnarbetarna, kom jag fram till att jag skulle måla citatet på piren vid kallbadhuset och Barnens badstrand.

Här kan du se resultatet:

havet

 

 

 

Vuxliga skyltar 2: Gräset är mörkgrönt för det är natt

 

gra%cc%88set

Nadja, 5 år beskrev Societetsparken:

“Gräset är mörkgrönt för det är natt”

Det kändes faktiskt självklart, när jag valt ut detta citat, att göra en neonskylt.
Jag ville inte att texten skulle synas på dagen, men jag ville att folk skulle upptäcka den i parken, på natten, på väg hem.
Idén att hänga upp skylten i träden kom till i samtal med Erik Ruth och Malin Bellman, projektledare i residenset. Maja Moberg, landskapsarkitekt på Varberg kommun hjälpte mig att hitta en bra plats i parken, och Varberg energi styrde upp så att skylten tänds och släcks samtidigt som gatlyktorna.

 

Vuxliga skyltar 3: Mamma Jenny tränar på friskis…

 

Mitt tredje citat, från Mira 5 år var lite längre. Redan från start hade jag tänkt att det vore kul att göra något utifrån hennes poetiska beskrivning:

”Mamma Jenny tränar på Friskis & Svettis. Hon gråter för hon längtar efter sin familj. Friskis & Svettis är en glad plats. Mamma Jenny gillar rosa.”

Jag chansade och frågade Mia Rolfes, verksamhetschef på Friskis & Svettis i Varberg om jag fick måla Miras tanke hos dom. Vi kom tillsammans fram till en placering på väggen i ingången till damernas omklädningsrum.

Här kan du se resultatet (ursäkta dålig bildkvalitet):

friskuus

 

Vuxliga skyltar 4: Jag gör ett hus. Det blir trettiotusen fönster. Ännu flera! Hundra!

 

Mitt fjärde och sista citat, från Emil, 5 år var detta:

”Jag gör ett hus. Det blir trettiotusen fönster. Ännu flera! Hundra!”

Jag har valt att placera Emils citat på en 10 meter bred vepa, på en byggställning centralt i Varberg. Ännu är den inte på plats, men fortsättning följer.